Możliwości wykorzystania karobu (Ceratonia siliqua) w sektorze żywnościowym i żywieniowym

  • Filip Kłobukowski Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Magdalena Skotnicka Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Maria Śmiechowska Akademia Morska w Gdyni
Słowa kluczowe: karob, kakao, zastosowanie, wartość odżywcza, guma karobowa

Abstrakt

Proszek pozyskiwany z nasion karobowych, zwany inaczej mączką chleba świętojańskiego, ma szerokie zastosowanie przemysłowe. Spełnia funkcję zagęstnika, stabilizatora, w odpowiednich warunkach substancji żelującej oraz nośnika. Wielu konsumentów ocenia karob jako produkt, który ze względu na swój smak i aromat może niejednokrotnie stanowić substytut kakao. W klimacie śródziemnomorskim, gdzie występuje karob, mączka chleba świętojańskiego stanowi główny surowiec do produkcji słodyczy. Celem tej pracy było wskazanie możliwości wykorzystania karobu jako dodatku o działaniu prozdrowotnym i tym samym potencjalnym składniku funkcjonalnym w żywności (o znaczeniu innym niż technologiczne bądź sensoryczne).

Downloads

Download data is not yet available.
Opublikowane
2018-07-02
Jak cytować
Kłobukowski, F., Skotnicka, M., & Śmiechowska, M. (2018). Możliwości wykorzystania karobu (Ceratonia siliqua) w sektorze żywnościowym i żywieniowym. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego W Warszawie Problemy Rolnictwa Światowego, (18(33) 2). Pobrano z https://js.wne.sggw.pl/index.php/prs/article/view/472